Entrevista a la Patrícia Terradellas Maré, sòcia de l’AEDT i primera dona de la història nomenada presidenta de la Societat cultural i recreativa el Círcol de Reus.
Avui publiquem aquesta entrevista a la Patrícia Terradellas Maré. És una mica especial, perquè a més de parlar amb ella, també volem que faci la funció de reconeixement. La Patrícia ha estat nomenada presidenta del Círcol de Reus, convertint-se, així, en la primera dona en els cent seixanta-vuit anys d’història d’aquesta entitat en ocupar aquest càrrec.
Enhorabona pel nomenament, Patrícia!
Passem doncs, a l’entrevista a la Patrícia:
En primer lloc et voldríem donar l’enhorabona pel teu recent nomenament com a presidenta de la Societat cultural i recreativa el Círcol de Reus. Des de l’AEDT estem especialment orgulloses que siguis la primera dona que ocupa aquest càrrec des de la inauguració d’aquesta històrica entitat l’any 1852.
Quina és la teva valoració d’aquesta nova etapa, com enfoques la teva presidència?
Aquesta és una etapa que començo amb moltíssima il·lusió pel que representa el fet que per primera vegada en cent seixanta-vuit anys d’història sigui una dona la que la presideixi el Círcol. Però no només El Círcol, sinó que les altres dues associacions similars que hi ha a Catalunya, el Cercle del Liceu i el Círculo Ecuestre, tampoc havien estat mai presidides per una dona. El fet que per primera vegada sigui una dona i el fet que sigui a Reus, la meva ciutat, em fa molta il·lusió.
«Aquesta és una etapa que començo amb moltíssima il·lusió, pel que representa el fet que per primera vegada en cent seixanta-vuit anys d’història sigui una dona la que la presideixi el Círcol».
I també ho enfoco amb molta il·lusió perquè estic envoltada d’un equip de gent molt potent i penso que aquests reptes els has de fer sentin-te segura amb la gent que t’acompanya. Realment he estat molt afortunada perquè a tothom a qui em vaig adreçar per demanar-los que m’acompanyessin ho va acceptar. Ho enfoco amb moltes ganes de treballar i molt il·lusionada.
Parla’ns una mica de tu. Quina és la teva formació i la teva trajectòria professional?
A mi m’agrada dir que jo sóc mestra de base. M’agrada molt dir que sóc mestra, perquè penso que aquesta paraula té una connotació molt bonica. Representa aquella persona que ajuda a créixer i a la vegada creix amb el que els seus alumnes li retornen, o sigui que m’agrada molt dir que sóc mestra. A partir d’aquí, sóc moltnes altres coses, les llicenciatures, el doctorat, les tesines, els treballs d’investigació… Però aquesta formació meva de base, de mestra, que és la que m’ha ajudat a comunicar i sobretot a engrescar als alumnes i a la gent que he tingut i tinc al meu voltant, és el que més valoro. Actualment sóc Inspectora d’educació i també sóc professora a la URV, la meva carrera professional sempre ha estat vinculada a la docència.
«M’agrada molt dir que sóc mestra, perquè penso que aquesta paraula té una connotació molt bonica. Representa aquella persona que ajuda a créixer i a la vegada creix amb el que els seus alumnes li retornen».
El paper de la dona en el món cultural ha fet un salt important en els últims anys, encara que hi ha determinats tòpics que estan molt estesos. Creus que entitats com l’AEDT poden ajudar a trencar aquests estereotips i a millorar el futur de les dones?
Moltíssim. L’altre dia precisament, parlava amb una companya sòcia de l’AEDT i li comentava que si no hagués sigut per l’associació, no sé si ara seria presidenta del Círcol, i fins i tot m’emociono quan ho penso. Perquè com sabeu perfectament, jo vaig començar a l’AEDT de casualitat. Us vaig conèixer i em vau explicar una mica el que feu, jo us vaig parlar del Círcol, em vau convidar a venir a aquella meva primera trobada i m’hi vaig sentir molt a gust, i així vaig començar, una mica sense saber gaire on em posava.
Quan hi vaig arribar vaig veure que hi havia un munt de dones amb les quals jo m’hi podia sentir identificada. Dones que feien moltes coses, sovint de manera silenciosa, que les feien perquè era el que tocava fer. Penso que juntes, ens vam adonar que podíem créixer i unes van passar a ser referent de les altres. Jo, cada vegada que fem un dinar i ens anem aixecant per parlar sobre el que cada una fa i sobre qui som, en surto reforçada, perquè penso que totes, a banda de tenir les nostres famílies i vides privades, trobem temps per reunir-nos per fer aquestes passes endavant, per treballar les unes per a les altres, per convertir-nos, ho vulguem o no, en referents.
«Juntes, ens vam adonar que podíem créixer i unes van passar a ser referent de les altres».
Jo sento que totes les que seieu amb mi a taula aquests últims dijous de cada mes, sou els meus referents. Gràcies a vosaltres he après la importància del fet de fer-nos visibles, de saber dir: Som aquí! Volem ser-hi i volem participar! Aquest pas endavant, és una cosa que massa vegades les dones no hem fet. Hem treballat sempre molt i fent una feina molt ben feta, però ens ha costat saber vendre’ns. L’associació el que m’ha donat principalment, és aquest mirall, un reflex on m’he sentit molt a gust i que m’ha donat molta força.
Què en penses de les noves tecnologies i les xarxes socials, les utilitzes en el teu àmbit professional?
No massa, les utilitzo més en l’àmbit privat. Tinc Instagram, on penjo fotos del meu dia a dia i de les meves aficions, tinc Facebook per anar veient què és el que passa a la gent que conec i quines notícies es mouen i finalment, el que utilitzo més per les coses del Círcol és el Twitter, però potser ho faig durant quinze dies seguits i després estic un temps sense fer-ho.
«Gràcies a vosaltres he après la importància del fet de fer-nos visibles, de saber dir: Som aquí! Volem ser-hi i volem participar!».
El que sí que tinc clar és que El Círcol hem d’entrar al món de les xarxes socials per donar-nos a conèixer. És important ensenyar-nos i que la gent sàpiga el que fem. Si no t’ensenyes, la gent no et coneix i no se t’acosta.
Quins són els teus objectius en l’àmbit representatiu de la Societat cultural i recreativa del Círcol de Reus?
Principalment dos, el primer és enfortir la massa social, és a dir, donar més protagonisme al soci. El Círcol, com moltes associacions, té una estructura piramidal, i aquestes estructures poden ser de dalt cap a baix o a l’inrevés. Nosaltres volem que el Círcol funcioni de baix cap a dalt, que el soci tingui més protagonisme, en les seves demandes i propostes, en les activitats, en decidir els espais… en definitiva, que guanyi importància.
I tenim un altre objectiu que sabem que és molt difícil, però estem disposats a lluitar per aconseguir-lo, que és intentar rejovenir la nostra massa social, tenim una edat mitjana dels socis elevada i volem rejovenir-la. Per aquest motiu a la Junta hi hem incorporat dos nois que tenen al voltant dels trenta anys. Pensem que és molt important que hi siguin perquè és impossible modificar una institució des de fora. Si volem canviar la mirada, hem de comptar amb gent que miri la vida des del punt de vista de la gent de trenta anys. Estem segurs que amb la seva ajuda ho aconseguirem.
«Realment, l’eslògan de l’associació de #JuntesSumemPerCréixer, en reprodueix amb exactitud l’esperit».
El Círcol es va crear al segle XIX i som al segle XXI. És veritat que al llarg dels seus cent seixanta-vuit anys d’històtia s’ha anat adaptant a nous models socials i culturals, però ara necessita fer un altre esforç important de canvi. Hem de seguir amb aquest procés d’adaptació i el meu equip i jo pensem que en podem ser el motor.
I per acabar, què els hi diries a aquelles dones emprenedores, empresàries o directives del territori per animar-les a fer-se sòcies de l’AEDT?
Els hi diria que aprendran molt, que aprendran moltíssim. I no només pels cursos de formació, aprendran pels porus de la pell. Veient altres dones i sentint com altres dones lluiten i s’escarrassen per triomfar en el seu àmbit professional. Veient aquests exemples, segur que n’aprendran. Realment, l’eslògan de l’associació de #JuntesSumemPerCréixer, en reprodueix amb exactitud l’esperit.
Des de l’AEDT, esperem que us hagi agradat l’entrevista a la Patrícia. Volem donar-li les gràcies pel temps que ens ha dedicat per respondre-la.
Finalment, si esteu interessades a fer-vos sòcies de l’AEDT, podeu omplir el formulari que trobareu en aquest enllaç, o clicant la imatge següent. Us hi esperem!
Si us agradaria sortir en aquesta secció i que us fem l’entrevista, escriviu-nos a aedt@empresariesdetarragona.org i us l’enviarem perquè pugueu formar-ne part.