Entrevista a la Cristina Tallardà, fundadora i directora del projecte SPORT NO LIMIT GROUP i sòcia de l’AEDT

Entrevista a la Cristina Tallardà
Entrevista a la Cristina Tallardà, sòcia de l’AEDT i Fundadora i Directora del projecte SPORT NO LIMIT GROUP

Continuem amb les converses amb les sòcies de l’AEDT. Aquest cop és el torn de l’entrevista a la Cristina Tallardà. Tècnica en Empreses i Activitats Turístiques de formació (l’equivalent a l’actual Grau de Turisme de la URV), compta, a més, amb un Màster en Tourism Leisure de la Hotel Management School de Suïssa i un Màster en Màrqueting i Direcció de Vendes d’EADA.

La Cristina començà la seva trajectòria com a directiva l’any 2000 a l’empresa Rosa dels Vents, a Barcelona i actualment és la fundadora i directora del projecte SPORT NO LIMIT GROUP, grup empresarial dedicat al turisme esportiu que es va fundar l’any 2017.

Entrevista a la Cristina Tallardà
Web d’SPORT NO LIMIT GROUP

La Cristina és una apassionada dels viatges, com no podia ser d’altra manera. També li agrada anar en E-bike per la muntanya i trobar una estona cada dia per llegir. A més, confessa que dóna molta importància a poder aconseguir l’equilibri en el seu dia a dia per encaixar totes les peces del seu trencaclosques particular.

Li encanta conèixer gent, aprendre, compartir idees i tirar endavant projectes vinculats amb el sector turístic.

«El sector del turisme té molt per millorar en el camp de la professionalització, digitalització i creació de productes turístics».

Comencem, doncs, l’entrevista a la Cristina Tallardà. Què és el que més t’agrada de la teva feina? I en què creus que hauria de millorar?
El més gratificant de la meva feina és veure com a poc a poc una idea es converteix en un projecte que val la pena; és essencial. Veure com es van convertint en serveis i productes a vendre, el que inicialment eren idees.
El sector del turisme té molt per millorar en el camp de la professionalització, la digitalització i la creació de productes turístics. Tothom viatja per algun motiu, cal esbrinar quin és aquest motiu per poder crear productes específics per satisfer-lo.

El paper de la dona en el món laboral ha fet un salt important en els últims anys, encara que hi ha determinats tòpics que encara estan prou estesos, com el que diu que les dones som més sensibles i menys racionals. Què en penses? En el cas que hi estiguis d’acord, ho veus com un avantatge, o tot el contrari?
Crec que falta interioritzar que el món “va” de persones i professionals, indistintament de si som dones o homes. Les dones som molt pragmàtiques, jo no hi estic d’acord amb aquest tòpic de què som sensibles.
Penso que les dones som més meticuloses, mirem més enllà, sabem planificar més. Però repeteixo que a mi particularment no m’agrada etiquetar a ningú, sigui home o dona. El que val són els bons professionals amb empatia, ganes de treballar i energia.

«Crec que falta interioritzar que el món “va” de persones i professionals, indistintament de si som dones o homes».

Com afecta o ha afectat la conciliació familiar a la teva vida laboral?
Sempre és difícil conciliar, ara potser ja vaig una mica més “relaxada” si s’hi pot anar mai en aquest aspecte, perquè la meva filla ja té quinze anys i el ritme és un altre. Tot i això, el fet que vagi a un Institut que no és a Reus, on jo treballo, m’obliga a estar tot el dia amunt i avall.
Quan era més petita va ser complicat; jo sempre he viatjat bastant per la meva feina i en alguns moments era difícil. Tot i això no em puc queixar, sempre ho hem tingut to molt equilibrat a casa.

Si n’haguessis de triar només una, quina qualitat consideres imprescindible, com a empresària?
Empatia, amb això la resta va sortint.

Quines característiques ha de tenir una dona, per esdevenir emprenedora? Algun consell per a les que comencen?
Valentia, planificació tant en l’àmbit personal com professional i molta energia.

«Actualment no podem pensar en un negoci sense tecnologia i digitalització».

Què en penses de les noves tecnologies i les xarxes socials, les utilitzes en l’àmbit professional?
La tecnologia és una gran eina, i cada cop més necessària. Actualment no podem pensar en un negoci sense tecnologia i digitalització. Ens permet processos més àgils, segurs, amb menys marge d’error. És imprescindible.
Pel que fa a les xarxes socials, han vingut per quedar-se i hem d’aprendre a conviure amb elles i fer-ne un bon ús, crec que es pot aconseguir.
Per mi el més important és que tots hem d’aprendre i ensenyar als nostres fills que les xarxes socials són una peça més de la nostra vida, que cal racionalitzar i entendre. No pot ser que la vida de les persones giri al voltant de les xarxes socials.
Cal molta pedagogia per les generacions que venen al darrere, perquè si no, podem perdre el focus de què és important com a societat, que és el valor de les persones, no el valor de què ensenyem a les xarxes i quants “likes” tenim. És un tema complex.

Dintre del teu sector, quin creus que és el paper de la dona i quines són les principals dificultats amb què es troba?
Jo porto treballant en el món del turisme des de l’any 1989, que ja en són uns quants…. Dit això, és un món on les dones havíem estat sempre en llocs no directius.
Jo particularment m’he mogut sempre en un sector dominat per homes; ara això ja ha anat canviant, però al començament era complicat, ser dona directiva no era el més normal.
Actualment sí que és cert que estic en un sector on les dones directives ja han guanyat molt terreny i s’ha equilibrat molt més la balança; tot i això, alguns models, podríem dir, del passat, encara perduren.

«Estic en un sector on les dones directives ja han guanyat molt terreny i s’ha equilibrat molt més la balança».
Entrevista a la Cristina Tallardà
Presentació del projecte Sport No Limit Group

Creus que el gènere és un fet diferencial a l’hora d’exercir una carrera laboral com a empresària?
No ho hauria de ser. Tal com deia abans, per mi, en el món empresarial, el que s’ha de valorar és la vàlua professional de la persona. També és cert que no tots estem preparats per segons quines tasques, com tampoc no totes estem preparades per “tenir família nombrosa” per dir-ho d’alguna manera.
L’important és que la persona ha de saber què vol a la vida en general, i si ho sap, trobarà la manera i la fórmula per aconseguir el seu equilibri personal en tots els aspectes.

«Potser el que cal seguir ensenyant al món és que les dones fem les coses diferents, simplement i se’ns ha d’escoltar».

Com veus el paper de les noves generacions? Creus que, a la velocitat que passen les coses avui en dia, veurem canvis substancials en el paper de la dona en la societat?
En aquest sentit, val a dir que estem en un moment de revolució. Jo sempre li dic a la meva filla que la revolució tecnològica que estem vivint s’estudiarà, com s’estudia la Revolució Industrial, per exemple.
Les noves generacions ja pugen amb un esquema mental diferent, però molt sobreinformat i això a vegades pot ser perillós, perquè en el fons, no deixen de tenir els mateixos 15 o 16 anys que nosaltres teníem. El cap és el mateix, el que ha canviat és l’entorn i aquí és on hi ha el desequilibri.
La societat va a un ritme, però els nostres caps han de fer un esforç per seguir i entendre i mirar de no perdre cap etapa de la vida. Els adolescents d’avui en dia cremen etapes com si res, i això és molt perillós per ells perquè no arriben a interioritzar a fons molts conceptes bàsics que anar per la vida. Aquí els pares tenim molta fenia a fer, i molt important.

Cal, primer que tot, ensenyar-los a ser persones, i amb tot el que veuen, sovint és difícil. Hauran de lluitar molt pel seu futur, i en molts casos ja no serà aquí, i per tant, han de tenir una base sòlida interior per anar pel món.
Pel que fa al paper de la dona penso que és molt important el que s’està guanyant i que cal continuar lluitant sobretot per trencar amb segons quins temes perillosos, però tampoc podem passar a l’altra banda del pèndol; amb això vull dir que l’important és l’equilibri entre homes i dones en tots els aspectes.

«Les dones hem de continuar exercint els nostres drets amb majúscules però sense menysprear les bones persones, siguin homes o dones, que anem trobant pel camí».

Les dones hem de continuar exercint els nostres drets amb majúscules però sense menysprear les bones persones, siguin homes o dones, que anem trobant pel camí. No hem d’entrar en aquesta dinàmica.
En l’àmbit empresarial, professional i fins i tot polític, ja s’està veient que les dones tenim molt a dir i a fer en aquest món que ens ve: la crisi del Coronavirus mateix ha estat gestionada de manera molt diferent en països on hi ha dones al capdavant dels governs; amb això no vull dir ni millor ni pitjor, simplement diferent.
Potser el que cal seguir ensenyant al món és que les dones fem les coses diferents, simplement i se’ns ha d’escoltar.

Quins són els teus objectius, en l’àmbit professional?
En primer lloc consolidar el projecte de SPORT NO LIMIT GROUP, que té tres anys de vida i encara cal fer-lo créixer una mica més.
Per altra banda, em ve de gust començar a fer algun tipus de consultoria i assessorament sempre relacionat amb temes turístics o que puguin unir algun altre aspecte com el turisme i la salut, ara tan de moda, o el turisme i el territori. Tenim molt a fer.

Què n’esperes d’una associació com l’AEDT? En què creus que podríem millorar?
Principalment per mi és important conèixer dones empresàries i directives que segur es troben amb les mateixes dificultats i situacions que em trobo jo.
En segon lloc jo crec en el teixit empresarial dels territoris i les petites empreses i per tant, penso que és interessant poder potenciar aquesta xarxa de dones empresàries.
Crec que podem ajudar-nos les unes a les altres a Tarragona.

«l’AEDT és un espai i projecte únic a casa nostra per poder compartir idees, trobades i projectes entre nosaltres».

I per acabar, què els diries a aquelles dones emprenedores, empresàries o directives del territori, per animar-les a fer-se sòcies de l’AEDT?
Que totes les dones mereixem estar acompanyades de dones intel·ligents i professionals, i que per tant, l’AEDT és un espai i projecte únic a casa nostra per poder compartir idees, trobades i projectes entre nosaltres. És una gran iniciativa.

Des de l’AEDT, esperem que us hagi agradat l’entrevista a la Cristina Tallardà i volem donar les gràcies a la Cristina pel temps que ha dedicat a respondre aquesta entrevista.

Finalment, recordeu que si esteu interessades a fer-vos sòcies de l’AEDT, podeu omplir el formulari que trobareu en aquest enllaç, o clicant la imatge d’aquí sota. Us hi esperem!

Si us agradaria sortir en aquesta secció i que us fem l’entrevista, ecriviu-nos a aedt@empresariesdetarragona.org i us l’enviarem perquè pogueu formar-ne part.