Entrevista a l’Inma Muelas, sòcia de l’AEDT i propietària de l’empresa Unalba Jewels
Continuem amb la secció d’entrevistes a les sòcies de l’AEDT amb l’entrevista a la Inmaculada Muelas. Llicenciada a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis de Tarragona on es va titular en l’especialitat d’Orfebreria, amb un Grau superior a l’Escola Massana de Barcelona i titulació de Disseny de moda a l’Escola Institut de la moda de Tarragona, és empresària des de l’any 1998, any en què va obrir el seu primer negoci propi, Taller de joieria Inma S.L., al que va donar el nom comercial d’Inma Dissenys. Des d’aquest primer taller situat al carrer Prat de la Riba de Tarragona, ca començar venent una extensa varietat de joies de marques externes i creant les seves pròpies joies per encàrrec, cosa que marcaria la seva trajectòria futura.
I és que l’any 2018, l’Inma decideix fer un important gir a la seva trajectòria professional creant la seva pròpia marca: Unalba, i només un any després, va inventar i patentar un innovador sistema de subjecció per a les joies sobre els teixits, que respecta la roba i no la deteriora, cosa que li va permetre desenvolupar d’una manera exclusiva i original la seva marca personal creant dissenys de joies per a vestits.
«va inventar i patentar un innovador sistema de subjecció per a les joies sobre els teixits, que respecta la roba i no la deteriora».
Actualment està situada a la Rambla Francesc Macià núm. 10, al local 3, de Tarragona, des d’on treballa tota mena de joies: aliances, anells de compromís, arracades, penjolls, collarets i la seva peça estrella, els vestits-joia per a núvies. A més de a les seves xarxes socials: Facebook, Pinterest i al seu Instagram, podeu veure la seva obra i conèixer els seus dissenys a la seva web unalbajewels.com.
A la Inmaculada, a banda del disseny, l’apassiona escoltar música clàssica, encara que reconeix que també li interessen altres estils i per relaxar-se i desconnectar una mica, li agrada passejar, ballar i dibuixar.
Què és el que més t’agrada de la teva feina? I en què creus que hauria de millorar?
El que més m’agrada de la meva feina és, sens dubte, que és molt creativa. També m’omple molt el tracte amb el client, perquè la creació d’una joia és la projecció visual d’una emoció, una paraula, un moment, un sentiment.
«una joia és la projecció visual d’una emoció, una paraula, un moment, un sentiment».
El paper de la dona en el món laboral ha fet un salt important en els últims anys, encara que hi ha determinats tòpics que encara estan prou estesos, com el que diu que les dones som més sensibles i menys racionals. Què en penses? En el cas que hi estiguis d’acord, ho veus com un avantatge, o tot el contrari?
Efectivament, penso que les dones som més sensibles i menys racionals i ho veig com un avantatge, perquè ens fa ser més empàtiques amb els clients i, especialment en una feina com la meva, aquesta qualitat és imprescindible per captar el que necessiten per assolir la seva satisfacció amb la joia que els dissenyo.
Com afecta o ha afectat la conciliació familiar a la teva vida laboral?
La conciliació familiar m’afecta en gran manera perquè la meva vida laboral tira endavant gràcies a l’ajut que afortunadament em poden donar els meus pares, especialment amb el meu fill.
Si n’haguessis de triar només una, quina qualitat consideres imprescindible, com a empresària?
Sens dubte, l’ètica professional. Ser honrat i exigent amb el propi nivell de professionalitat és molt important per poder avançar amb pas ferm.
Quines característiques ha de tenir una dona, per esdevenir emprenedora? Algun consell per a les que comencen?
La característica imprescindible per esdevenir emprenedora per a mi és la constància, tenir molta seguretat en el que fas i ser molt treballadora. I el consell que li dono a les que comencen és que no tinguin por de tirar endavant si tenen el convenciment que el que fan és el que més els hi agrada.
«La característica imprescindible per esdevenir emprenedora per a mi és la constància, tenir molta seguretat en el que fas i ser molt treballadora».
Què en penses de les noves tecnologies i les xarxes socials, les utilitzes en l’àmbit professional?
Són eines que com a tal, ens poden ajudar a desenvolupar la nostra feina si s’utilitzen correctament. S’ha d’anar amb compte, però, que no acabin substituint o bloquejant d’alguna manera el tracte personal amb el client, el fet de poder parlar amb el client a la botiga cara a cara, no es pot substituir, de moment, per la venta en línia.
La meva experiència sempre ha estat més basada en el tracte personal, conèixer al client i poder adquirir la informació que necessito sobre els seus gustos i necessitats.
Dintre del teu sector, quin creus que és el paper de la dona i quines són les principals dificultats amb què es troba?
En el meu sector, la dona té un paper important sobretot en l’aspecte creatiu, tot i que pateix un hàndicap important en la gestió del temps i els recursos econòmics.
Creus que el gènere és un fet diferencial a l’hora d’exercir una carrera laboral com a empresària?
Definitivament. Massa sovint ni des del govern ni des de les mateixes empreses no es facilita cap ajuda específica per a les dones, ajudes que lamentablement són necessàries. És necessari un canvi de pensament global, que es faciliti i es motivi la contractació de les dones amb les mateixes condicions que els homes. Per desgràcia veig molt lluny la solució a aquests problemes i penso que els canvis són molt lents.
«És necessari un canvi de pensament global, que es faciliti i es motivi la contractació de les dones amb les mateixes condicions que els homes».
Quins són els teus objectius, en l’àmbit professional?
Els meus objectius principalment se centren a millorar el posicionament de la meva marca. Unalba Jewels a Catalunya i a la resta de l’Estat i seria fantàstic poder trobar una empresa que invertís i m’ajudés a poder explotar la Patent del model d’utilitat que vaig crear i registrar.
I per acabar, què els diries a aquelles dones emprenedores, empresàries o directives del territori, per animar-les a fer-se sòcies de l’AEDT?
Que el fet de formar part d’una associació com l’AEDT, ajuda a donar veu a les dones, a ser més visibles, enfortir les relacions pròpies i les de la teva empresa i a crear un cercle de caràcter social, empresarial i personal.
Des de l’AEDT, volem donar les gràcies a l’Inma Muelas pel temps que ha dedicat a respondre aquesta entrevista, i animar-vos a totes a visitar la seva web.
Finalment, recordeu que si esteu interessades en fer-vos sòcies de l’AEDT, podeu omplir el formulari que trobareu en aquest enllaç, o clicant la imatge d’aquí sota. Us esperem!
Si us agradaria sortir en aquesta secció i que us fem l’entrevista, ecriviu-nos a aedt@empresariesdetarragona.org i us l’enviarem perquè pogueu formar-ne part.