Entrevista a la Raïssa Janer, sòcia de l’AEDT, creadora de l’empresa Airedeterra i directora de l’Estudi Pilates Tarraco

Entrevista a la Raïssa Janer
Entrevista a la Raïssa Janer, sòcia de l’AEDT i directora de l’Estudi Pilates Tarraco

Avui, a la secció d’entrevistes a les sòcies de l’AEDT coneixem la Raïssa Janer, professora certificada des de 2008 en el model original i autèntic del Mètode Pilates. Després d’un temps com a instructora en un club esportiu de Vilanova i la Geltrú, decideix obrir el seu propi estudi de Pilates, primer a Altafulla, poble on viu, i des de l’any 2016 al local de l’entresòl de la Casa Salas, un edifici emblemàtic de la Rambla Nova de Tarragona, protegit com a bé cultural d’interès local.

Façana de l’Estudi Pilates Tarraco a la Casa Salas de Tarragona

En una primera etapa de la seva vida va viure a Barcelona, on compaginava els seus estudis de Sociologia a la Universitat de Barcelona amb la seva carrera en el món de la dansa professional com a ballarina, professora i coreògrafa. Finalment va decidir prioritzar dedicar-se a qüestions artístiques, i això, sumat a la seva maternitat, va marcar un punt d’inflexió en la seva vida personal i professional, que la va portar a descobrir l’Autèntic Mètode Pilates, fet que marcarà la seva trajectòria.

L’empresa Airedeterra que va crear l’any 2014 ofereix, a més de les classes de Pilates, serveis terapèutics amb els quals comparteix l’objectiu de contribuir a la generació d’una millor qualitat de vida per a les persones que els visiten.

A més de fer-ho a la seva web, podeu seguir la seva feina al seu compte d’Instagram i a la seva pàgina de Facebook.

“M’agrada molt impartir classes de Pilates amb la qualitat i rigor de l’Autèntic Mètode treballant segons el model original d’aquest sistema únic i genuí d’exercicis”.

La Raïssa, com a empresària presta especial atenció a emprendre amb valors, l’empresa saludable, la sociologia de les noves estructures empresarials, al fet de participar en la comunitat de comerciants del seu entorn, de contribuir a la nova cultura de xarxa local de comerç de proximitat, a afavorir l’economia circular i les activitats sostenibles i a fomentar el consum responsable.

Entrevista Raïssa Janer
Airedeterra aposta per la xarxa local de comerç

A banda del Pilates i la dansa, li encanta escriure, estudiar temes relacionats amb les ciències socials i humanistes, caminar per la muntanya, la música, la cuina, la lectura i sobretot dedicar temps de qualitat a la seva família, gaudir de la maternitat i créixer juntament amb la seva parella.

Què és el que més t’agrada de la teva feina? I en què creus que hauria de millorar?
M’agrada molt impartir classes de Pilates amb la qualitat i rigor de l’Autèntic Mètode treballant segons el model original d’aquest sistema únic i genuí d’exercicis creat per Joseph Pilates a principis del segle XX. Formo part de l’escola “Romana’s Pilates” on la disciplina i el respecte pels Mestres i pel sistema creat és fonamental; preservar i ensenyar aquest mètode és la meva missió i un dels principals valors d’Airedeterra. Aquest compromís és, a més, el que ens diferencia del Pilates que es dóna en altres espais “Pilates” que massa sovint, poc té a veure amb el Mètode original.

“des dels inicis he procurat fer efectiva la col·laboració activa amb professionals de l’àmbit terapèutic”.

Les classes a l’Estudi Pilates Tarraco són majoritàriament individuals i personalitzades, encara que també tenim grups reduïts, sempre mantenint un contacte directe i proper amb les persones, que per mi és molt important.

També m’agrada molt l’àrea comercial i la de comunicació amb els clients, mantinc força actives les xarxes socials. A tot això hi dedico gran part del meu temps, gràcies al fet que compto amb una professora fixa i una altra en pràctiques.

Un altre aspecte del qual estic satisfeta és que des dels inicis he procurat fer efectiva la col·laboració activa amb professionals de l’àmbit terapèutic. Avui en dia comptem amb una quiromassatgista que té la seva consulta amb la seva pròpia marca dins de les instal·lacions de l’Estudi de Pilates d’Airedeterra, per tant, experimentem la sinergia empresarial de manera real, clara i ètica, trobant el win-win en tot moment.

L’Estudi Pilates Tarraco

Pel que fa a aspectes a millorar, potser l’àrea de comptabilitat i finances, estaria bé tenir un departament de recursos humans i també un/a community manager. L’estructura de l’empresa encara és petita i la majoria de feines recauen sobre mi, amb el risc que això produeixi un esgotament personal que en certa manera afecti la resta.

“Penso que la sensibilitat i la racionalitat són característiques humanes, no qüestions de gènere”.

El paper de la dona en el món laboral ha fet un salt important en els últims anys, encara que hi ha determinats tòpics que encara estan prou estesos, com el que diu que les dones som més sensibles i menys racionals. Què en penses? En el cas que hi estiguis d’acord, ho veus com un avantatge, o tot el contrari?
Penso que la sensibilitat i la racionalitat són característiques humanes, no qüestions de gènere. Jo prefereixo parlar de qualitats femenines i masculines (totes presents en ambdós sexes).

Com a dones hi ha qualitats que ens convé molt desenvolupar en l’àrea professional. Pel que jo conec les qualitats tipificades com a masculines (hi ha molta literatura al respecte) en relació amb temes de direcció d’empreses són: visió enfocada, concentració, sobrietat, sostenir la intenció, la decisió i la força de voluntat, mantenir els pensaments, les emocions i les accions centrades en els nostres objectius. Això tindria més a veure amb la racionalitat.

I per sensibilitat, amb atributs tipificats com a femenins i alhora útils i necessaris per a la direcció a l’empresa actual, tindríem: la capacitat d’atendre diverses qüestions alhora de manera eficaç, i per tant la facilitat per liderar equips multidisciplinaris, la receptivitat, la creació de xarxa i construcció de vincles sòlids, la nutrició de la creativitat, la importància de la trobada amb l’altre, la gestió eficient dels recursos, el respecte als cicles, la paciència, l’empatia, els afectes i saber posar les emocions al servei del nostre propòsit.

“La humanització de les empreses, en la meva opinió, implica valorar i posar en acció aquests atributs femenins”.

La humanització de les empreses, en la meva opinió, implica valorar i posar en acció aquests atributs femenins. Ser dona no ens atorga “per naturalesa” aquests atributs, els hem de reconèixer i desenvolupar. Igualment ser home no significa tenir de facto qualitats masculines.

Com afecta o ha afectat la conciliació familiar a la teva vida laboral?
D’ençà que tinc la meva pròpia empresa he renunciat a una estabilitat pel que fa a temes econòmics en favor de la llibertat de gestionar el meu temps. Això facilita la conciliació. Ara bé, per una emprenedora com jo, sempre en acció i amb un negoci encara per consolidar, hi ha hagut èpoques que la família ha hagut d’acceptar que la meva atenció estava dirigida principalment al meu projecte. A poc a poc vaig trobant l’equilibri.

Quines característiques ha de tenir una dona, per esdevenir emprenedora? Algun consell per a les que comencen?
Les mateixes que un home: passió, determinació, motivació, resistència, paciència, autonomia i sobirania personal. Depèn del sector, a la dona potser també li caldrà superar clixés socials de gènere i demostrar amb més evidència el seu valor (cosa que és un desavantatge social). La persona que sigui la seva parella (especialment si no és emprenedor/a) necessitarà grans dosis de comprensió. Crec que és vital el suport que rebem emocionalment perquè emprendre comporta moments de dificultats on és fàcil abandonar si no estem en l’entorn adequat.

“és vital el suport que rebem emocionalment perquè emprendre comporta moments de dificultats on és fàcil abandonar si no estem en l’entorn adequat.”.

Què en penses de les noves tecnologies i les xarxes socials, les utilitzes en l’àmbit professional?
Sí que les utilitzo. Fem classes en línia també (des del confinament). El món digital ha obert noves possibilitats per al nostre sector, i és una oportunitat a la qual ens adaptem i que volem aprofitar i integrar en la nostra oferta de serveis.

Entrevista a la Raïssa Janer

Dintre del teu sector, quin creus que és el paper de la dona i quines són les principals dificultats amb què es troba?
En l’àmbit del Pilates específicament no m’he trobat mai amb cap mena d’obstacle pel fet de ser dona i en el món empresarial de moment tampoc. En l’àmbit del comerç local crec que més que una qüestió de sexe, es tracta de si estem actualitzades o no, si tenim la ment oberta, estem despertes i volem transformar la situació del nostre entorn.

A Tarragona, tenim feina en aquest sentit perquè percebo que en l’àmbit col·lectiu encara hi ha estructures antiquades de pensament i operativitat que s’estan quedant obsoletes. El problema és que malgrat això algunes empreses funcionen i tenen beneficis, i si les coses “van bé”… quina motivació o necessitat hi ha de canviar? Especialment en les organitzacions grans i tradicionals.

“ser dona ens pot ajudar a connectar millor amb el nostre grup objectiu de clientes, si els nostres serveis o productes van destinades a elles”.

Creus que el gènere és un fet diferencial a l’hora d’exercir una carrera laboral com a empresària?
Crec que el fet diferencial és com integrem en nosaltres les polaritats femenines i masculines a les quals m’he referit abans. Tot i que segons quines siguin les activitats, ser dona ens pot ajudar a connectar millor amb el nostre grup objectiu de clientes, si els nostres serveis o productes van destinades a elles.

Quins són els teus objectius, en l’àmbit professional?
Consolidar el meu Estudi de Pilates de Tarragona i potser expandir el negoci amb l’obertura d’altres estudis a altres llocs del país. També treballo en la creació de nous productes de marca pròpia que desitjo que puguin sortir al mercat a mitjà termini.

Què n’esperes d’una associació com l’AEDT? En què creus que podríem millorar?
N’espero el que ja obtinc: suport, xarxa, espai de confiança per compartir les nostres realitats, trobades de valor, networking. Crec que ens caracteritza l’elegància de fer, el caliu entre nosaltres i les ganes de treballar per i amb les dones del nostre entorn més proper. Sento que juntes aprenem i construïm una nova etapa a la província de Tarragona. Som diverses i aquesta també és la nostra riquesa humana.

Considero que és diferent ser directiva i treballar por compte aliè que ser empresària o professional autònoma. A l’AEDT està tot integrat i ho trobo bé, només que per mi és important aprendre de l’experiència de les que han fet créixer les seves pròpies empreses, amb establiments físics de cara al públic i personal a càrrec, perquè és la realitat que jo estic construint, amb la problemàtica que comporta i les situacions difícils que hem de gestionar com a responsables de l’empresa.

“Sento que juntes aprenem i construïm una nova etapa a la província de Tarragona. Som diverses i aquesta també és la nostra riquesa humana.”.

Potser trobo a faltar compartir més espais amb dones empresàries que més d’una vegada hagin hagut de sacrificar al seu sou en favor de la supervivència del seu negoci, o que tot i la feina ben feta no sempre obtenen beneficis.

En definitiva, com a dona valoro molt positivament formar part de l’associació perquè m’hi sento acompanyada, i jo també puc acompanyar. Pertànyer a l’AEDT completa el meu perfil professional, en el sentit més ampli de la paraula “completar”.

És important (i a vegades fins i tot necessari) fer pinya amb aquelles que viuen moments millors i d’altres que no tant, però que mantenen viva la flama del seu propòsit professional. En això últim estic segura que ens hi trobem TOTES.

I per acabar, què els diries a aquelles dones emprenedores, empresàries o directives del territori, per animar-les a fer-se sòcies de l’AEDT?
Els hi dic que som la referència tarragonina de grup de dones professionals modernes, actives, madures i compromeses. Que fem trobades de qualitat, creatives i nutritives. Que és una excel·lent oportunitat per conèixer el teixit empresarial del nostre entorn. Que si volem fer créixer els nostres negocis o avançar professionalment en els nostres respectius llocs de feina, cal ser-hi perquè juntes sumem per créixer.

Des de l’AEDT, volem donar les gràcies a la Raïssa pel temps que ha dedicat a respondre aquesta entrevista, i animar-vos a totes a visitar la seva web.

Entrevista Raïssa Janer
Visiteu la web d’Airedeterra

Finalment, recordeu que si esteu interessades en fer-vos sòcies de l’AEDT, podeu omplir el formulari que trobareu en aquest enllaç, o clicant la imatge d’aquí sota. Us esperem!

Si us agradaria sortir en aquesta secció i que us fem l’entrevista, ecriviu-nos a aedt@empresariesdetarragona.org i us l’enviarem perquè pogueu formar-ne part.