Entrevista a la Lys García Vilaplana, matrona, directora de la Clínica Pelvikali i sòcia de l’AEDT

Entrevista a la Lys García Vilaplana
Entrevista a la Lys García Vilaplana, sòcia de l’Associació d’empresàries i directives del Camp de Tarragona (AEDT) i directora de la Clínica Pelvikali, centre mèdic especialitzat en la salut de la dona.

Publiquem una nova entrevista, en aquest cas a una sòcia recent de l’AEDT, la Lys García Vilaplana, matrona de formació i directora de la Clínica Pelvikali de Tarragona.

La Lys és empresària des de finals del 2019, tot i que havia treballat com a autònoma anteriorment. Ens explica que viatjar és la seva gran passió. També li agrada tota mena d’esport, la música en directe, la gastronomia, gaudir amb els amics i la família i socialitzar en general.

Actualment, la seva principal aspiració és créixer amb el seu projecte laboral. El que més la motiva és, en conseqüència, augmentar la qualitat de vida de moltes persones en poder dur-lo a terme, així com seguir investigant sobre el tema al qual es dedica, ja que, tal com ella mateixa diu: sense la ciència i la innovació tecnològica, mai podrem prosperar ni evolucionar.

La Lys va formar-se com a matrona a la Unitat Docent de les Illes Balear. Va acabar la residència l’any 2008, després d’haver passat l’EIR en finalitzar els seus estudis a la Universitat de València.

“El que més la motiva és augmentar la qualitat de vida de moltes persones, així com seguir investigant sobre el tema al qual es dedica”.

Va iniciar la seva carrera a la sanitat pública, passant per l’Hospital de Vinaròs, algun CAP i per l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa sent funcionària de manera ininterrompuda fins a finals del 2021. Des del 2015 ho va combinar amb l’atenció a la sanitat privada, ja a Tarragona, a l’Hospital Viamed Monegal, moment que va suposar un punt d’inflexió en la seva carrera professional.

En el seu camí en la sanitat privada, l’any 2018 va començar a treballar al centre Procrear de Reus, on un any més tard, aprofitant la creació i patent d’una nova tecnologia per tractar les disfuncions del sòl pelvià, van crear la primera Unitat de Sòl Pelvià de la província de Tarragona, tema molt important per a la societat però desconegut i oblidat per molts professionals.

A partir d’aquí va nàixer Pelvikali: El centre referent de medicina regenerativa i antiaging a Tarragona. L’any 2020, en plena pandèmia, es va obrir el nou centre a la ciutat de Tarragona, junt amb l’expansió de Procrear, on es va muntar una segona Unitat de Sòl Pelvià. I ara mateix existeix una tercera, situada a Vinaròs. D’aquesta manera es van convertir en els únics en tota Espanya amb tres Unitats de Sòl Pelvià, utilitzant l’última tecnologia evidenciada científicament i aprovada per la FDA per al tractament de la incontinència d’orina, entre altres disfuncions.

Entrevista a la Lys García Vilaplana

Actualment, la Lys dirigeix el centre Pelvikali i coordina les tres Unitats de Sòl Pelvià, a més de continuar dedicant-se a l’obstetrícia i la ginecologia, de la mà de Procrear. Però confessa que el més important per a ella és que per fi ha pogut plasmar tota l’experiència científica i professional convertint-se en doctoranda a la Universitat Rovira i Virgili on desenvolupa la seva tesi doctoral al departament de biomedicina.

“Ha pogut plasmar tota l’experiència científica i professional convertint-se en doctoranda a la Universitat Rovira i Virgili”.

Comencem, doncs, l’entrevista a l’Elena. Què és el que més t’agrada de la teva feina? I en què creus que hauria de millorar?
El que més m’agrada de la meva feina és, d’una banda, l’assistència als parts i cesàries, això sempre serà una tasca vocacional que mai deixarà d’impressionar-me, a pesar dels milers que he atès durant tots aquests anys.

Però, d’altra banda, la satisfacció més gran que m’aporta la meva feina dia a dia és poder donar solució a la majoria de dones amb problemes de sòl pelvià, que no sabien ni que existia, ni a qui consultar, ni a qui acudir perquè els donés una solució no invasiva al seu problema.

Com a directora del centre, m’encanta el fet de ser pioners en tècniques tan exclusives i avantguardistes, com és la medicina regenerativa i antiaging, així com augmentar la cartera de serveis disponibles al centre mèdic de manera progressiva.

“La satisfacció més gran que m’aporta la meva feina dia a dia és poder donar solució a la majoria de dones amb problemes de sòl pelvià”.

Òbviament, el camp de millora és informar de l’existència de totes aquestes tècniques regeneratives i no invasives que milloren tantes qualitats de vida. És un tema difícil de donar a conèixer a la població i conscienciar-la al respecte.

El paper de la dona en el món laboral ha fet un salt important en els últims anys, encara que hi ha determinats tòpics que encara estan prou estesos, com el que diu que les dones som més sensibles i menys racionals. Què en penses? En el cas que hi estiguis d’acord, ho veus com un avantatge, o tot el contrari?
Sincerament, he de dir que he viscut en persona moltes de les dificultats existents en aquesta societat per a poder prosperar, ser emprenedora i dur a terme el teu projecte. Però la motivació i la perseverança poden amb tots aquests possibles obstacles.

És molt dur ser dona, jove i emprenedora. I per res del món penso que el simple fet de ser dona faci que siguis més sensible i menys racional. De vegades és tot el contrari, això va més lligat a la personalitat, segons el meu punt de vista. I com més dificultats et posen o et trobes, més t’empoderes per continuar endavant.

Si n’haguessis de triar només una, quina qualitat consideres imprescindible, com a empresària?
Consciència. M’explico, ser conscient d’on pots arribar i d’on vols arribar, sempre partint del que disposes. És a dir, no crear-te metes u objectius surrealistes o impossibles d’aconseguir.

“Per res del món penso que el simple fet de ser dona faci que siguis més sensible i menys racional”.

Quines característiques ha de tenir una dona, per esdevenir emprenedora? Algun consell per a les que comencen?
Ser optimistes, no retirar-se a la primera dificultat que trobaran, ser fortes, confiar en elles mateixes i si veuen viable el projecte, lluitar fins al final. Així com rodejar-se de companys, persones o assessors en qui confiar i deixar-se aconsellar i guiar. Cap persona naix sabent com aplicar les seves qualitats, per molt que les tingui. Moltes vegades les vas descobrint al llarg de la teva carrera professional i amb les persones que es creuen al teu camí.

Què en penses de les noves tecnologies i les xarxes socials, les utilitzes en l’àmbit professional?
Avui en dia són totalment imprescindibles per donar a conèixer qualsevol producte, servei, esdeveniment… Jo les faig servir moltíssim, encara que també en l’àmbit personal. Segurament serà perquè, d’alguna manera, he crescut junt amb l’aparició d’algunes d’elles.

Però entenc que només amb les xarxes socials no pots arribar a tots els públics i de vegades, necessites altres eines més tradicionals.

Dintre del teu sector, quin creus que és el paper de la dona i quines són les principals dificultats amb què es troba?
Al meu sector, que majoritàriament ha estat sempre dirigit pel sexe masculí, abans poques dones tenien càrrecs directius, ni a la sanitat pública ni a la privada. Encara que en els últims anys, afortunadament això ha canviat totalment.

“La societat està canviant i el tema “formar una família” no crec que sigui una prioritat per a moltes dones, o almenys no per a dones tan joves com ara fa uns anys”.

Suposo que com a molts altres sectors, el desenvolupament de la professió comportava guàrdies a la nit, treballar en caps de setmana i dies festius… dificultats per conciliar amb la vida familiar si la major part de la càrrega la tenia la dona. I sobretot, si et dediques a fer conferències i, per exemple, has de viatjar.

Però la societat està canviant i el tema “formar una família” no crec que sigui una prioritat per a moltes dones, o almenys no per a dones tan joves com ara fa uns anys. Això ho puc comprovar diàriament a la meva feina i amb els avanços existents en reproducció assistida, l’edat ha passat a ser relativa. Així com els rols que es duen a terme dins del nucli familiar.

Creus que el gènere és un fet diferencial a l’hora d’exercir una carrera laboral com a empresària?
Actualment menys, però sí, continua sent un fet diferencial. De fet, segurament hi ha més empresaris de gènere masculí que femení, simplement observant al meu envoltant, sense fixar-me en dades estadístiques comprovades.

Com veus el paper de les noves generacions? Creus que, a la velocitat que passen les coses avui en dia, veurem canvis substancials en el paper de la dona en la societat?
Sincerament, tal com estan les coses, veig que tenen un futur difícil. El fet de formar una empresa és complicat, ja que a pesar que tinguis molt bones idees, siguis molt emprenedora… Espanya no és un país on et faciliten i ajuden a desenvolupar el teu propi negoci, sinó, més aviat tot el contrari.

“Les noves generacions donen prioritat a l’estabilitat laboral sent treballadors o funcionaris, per davant d’arriscar-se a treballar pel seu propi compte”.

I, d’altra banda, estic observant que almenys dintre del meu sector, les noves generacions donen prioritat a l’estabilitat laboral sent treballadors o funcionaris, per davant d’arriscar-se a treballar pel seu propi compte. Però clar, sectors n’hi ha moltíssims i jo parlo del que més conec.

Quins són els teus objectius, en l’àmbit professional?
Expandir el meu projecte i millorar-lo de manera continuada segons anem progressant, científicament parlant. La població cada vegada és més longeva i la incidència amb els problemes del sòl pelvià, així com passa amb la resta de teixits corporals, sempre anirà augmentant.

També continuar formant-me en la matèria per especialitzar-me al màxim i finalitzar la meva tesi doctoral sobre la recuperació del sòl pelvià amb la nova tecnologia per tal de continuar investigant al respecte.

“La població cada vegada és més longeva i la incidència amb els problemes del sòl pelvià, sempre anirà augmentant”.

Sense deixar de banda l’expansió de Pelvikali, seguir dotant el centre de tecnologia pionera no invasiva i professionals especialitzats en el camp de la medicina regenerativa i antiaging, que sens dubte és el futur. Tots som conscients del pas del temps, però crec que a la majoria ens agrada sentir-nos joves i actius.

Què n’esperes d’una associació com l’AEDT? En què creus que podríem millorar?
La veritat és que em fa especial il·lusió compartir experiències amb dones que han passat o estan passant per la mateixa situació que jo.

Aprendre moltíssim de les que més anys porten i més experiència tenen, i per descomptat, aportar tot el que estigui a les meves mans per col·laborar i ensenyar el que jo he après.

En definitiva, crec que és una associació de suport mutu on el fet de compartir és la tasca més important.

“Moltes vegades et trobes sola, no saps per on continuar o com avançar i tenir algú al costat que t’ajudi i et pugui guiar o aconsellar, no té preu.”.

I per acabar, què els diries a aquelles dones emprenedores, empresàries o directives del territori, per animar-les a fer-se sòcies de l’AEDT?
Jo si m’hagués assabentat de la seva existència abans, ja faria temps que m’hauria fet sòcia. Crec que és molt importat el suport quan et trobes amb aquesta situació, perquè, com he esmentat abans, moltes vegades et trobes sola, no saps per on continuar o com avançar i tenir algú al costat que t’ajudi i et pugui guiar o aconsellar, no té preu.

Des de l’AEDT, esperem que us hagi agradat l’entrevista a la Lys García Vilaplana. Volem donar les gràcies a la Lys pel temps que ha dedicat a respondre aquesta entrevista.

Finalment, recorda que si estàs interessada a fer-te sòcia de l’AEDT, pots omplir el formulari que trobaràs en aquest enllaç. T’hi esperem!

Si ets sòcia i t’agradaria sortir en aquesta secció i que et fem l’entrevista, escriu-nos a comunicacio@empresariesdetarragona.org. Ens posarem en contacte amb tu, perquè puguis formar-ne part.